Seyrek Saldıranlar


Çıyan
(Class Chilopoda))

Özellikleri:
Boy: Genelde bina çevrelerinde görülen türleri 5 cm
Renk: ürlere göre kahverengi ve turuncu-kahverengi.

Davranışları:
Rutubetli alanlarda yaşayan yırtıcı (predator) haşerelerdir. Böcek ve örümcekleri geceleri avlayarak beslenirler. Kırkayakların her vücut segmentinde iki çift ayakları olmasına karşılık, çıyanların bir çift ayakları olması bu iki türün ayırt edilmesini sağlar. Çok uzun ayaklarıyla tanınan ev çıyanları hariç, nadiren iç mekanlarda görülürler.

Yaşam Alanları:
Dış alanlarda, toprakla teması olan rutubetli ve korumalı yerlerde yaşarlar. İç alanlarda, süpürgeliklerde, kapı ve pencere aralarında, bodrum ve garaj gibi mekanlarda da duvarlarda yürürken görülürler.

Kırkayak
(Class Dilopoda)

Özellikleri:
Boy:Genellikle 5cm veya daha küçük.
Renk: Kahverengi veya siyah

Davranışları:
Islak bitkiler, yaprak döküntüleri gibi yerlerde buldukları ölü organik maddelerle beslenirler. Kırkayakların her vücut segmentinde iki çift ayakları olmasına karşılık, çıyanların bir çift ayakları olması bu iki türün ayırt edilmesini sağlar. Dış alanlarda çok görülmelerine rağmen, iç alanlarda kırkayağa pek rastlanmaz çünkü rutubetsiz ortamda kısa sürede ölürler. Koşullar uygun olduğunda ve yeterli gıda olduğunda, kırkayaklar binlerce sayıya ulaşabilirler. Ortam koşulları değiştiğinde veya nüfusları çok arttığında, birlikte göç etmeleriyle tanınırlar.

Yaşam Alanları:
Dış alanda yaprak döküntüsü, peyzaj alanları, çimenlikler, zemindeki çeşitli malzemelerin altında; iç alanda garajların ve bodrumların rutubetli bölgelerinde yaşarlar.

Çekirge
(Family Gryllidae)

Özellikleri:
Boy: 2.5 – 3.5 cm.
Renk: Siyah veya kahverengi

Kalın, köşeli gövdesi ve zıplamasını sağlayan uzun arka bacaklarıyla çekirgeleri çoğu insan kolaylıkta tanır. Deve çekirgeleri bronz ile kahverengi renklerde olup, gövdesinde büyük bir kambur bulunur. Çok uzun arka ayakları, uzun ince antenleri bulunur.

Davranışları:
Çekirgeler genellikle dış alanlarda yaşar ve ürerler. İç alanlara yiyecek, nem ve sığınma amaçlı girerler. Yetişkinleri kuvvetli ışık tarafından çekilir ve uçabilme özellikleriyle, özellikle yaz aylarında camlardan girebilirler. Çatlak ve deliklerden de bina içlerine girerler. Giysilere, özellikle kirli olanlarına beslenme amaçlı zarar verdikleri bilinmektedir. Deve çekirgeleri iç alanlarda genellikle kiler, bodrum gibi yerlerde yaşarlar.

Yaşam Alanları:
Çekirgelerin doğal yaşam alanları çayır ve ağaçlık alanlardır. Bina yakınlarında, uzun otlar ve sarmaşık türü yoğun bitkilerin arasında, kereste yığınları, taş ve döküntülerin altlarında yaşarlar.

Kulağa Kaçan
(Order Dermaptera)

Özellikleri:
Boy:2,5 cm
Renk: Koyu kahverengi

Gövdelerinin arkasındaki pense şeklindeki kıskaçlarla tanınırlar. Erkeklerde bu kıskaçlar büyük ve gösterişli olur.

Davranışları:
Kulağakaçanlar diğer böcekleri yakalayan ve yiyen haşerelerdir. Bu böceklerden kalıcı olarak kurtulmak için, iç alanlarda değil dış alanlarda barınaklarını bulmak ve uygulama yapmak gerekmektedir. Özellikle fazla sayıda kulağakaçan ile karşılaşıldığında, Aeropest gibi bir profesyonel firmanın yardımı gerekli olacaktır.

Yaşam Alanları:
Ağaç kavukları içinde veya zemin şekilleri arasında bir arada yaşarlar. Binaların dış cephelerindeki yarık çatlaklarda barındıkları da görülür.

Gümüşçün
(Order Thysanura)

Özellikleri:
Boy:Küçük, uzun, üçgen gövdeli, 1,5 – 2,5 cm
Renk: Parlak gri veya gümüş rengi

Karakteristik olarak karınlarının arka tarafında uzun ve ince üç adet eklenti bulunur.

Davranışları:
Gümüşçünler mantar küfleri ve organik maddelerle beslenirler. Doğal ürünlere, kağıda ve kitap ciltlerine zarar verirler. Yarık ve çatlaklar ile tavan arası ara bölmelere uygulama yapılması popülasyonlarının azaltılmasında önemlidir. Bu haşere türü, profesyonel hizmet alındığında bile tamamen yok edilmesi en zor olan türdür.

Yaşam Alanları:
Yarık ve çatlaklarda yaşarlar. Tavan arası, bodrum ve ara bölmeler gibi küf olabilecek yerlerde fazla sayıda bulunurlar. Sıcak bölgelerde dış alanda da yaşarlar. İç alanlarda ise mutfak, banyo ve odalarda görülürler.