Sokup Isıranlar


Balarısı
(Apis mellifera)

Özellikleri:
Boy: 1,30 cm
Renk:Altın sarısı ve kahverengi çizgili

Davranışları:
Balarıları on yılı aşkın süre yaşayan koloniler kuran sosyal bir arı türüdür. Bu arılar çiçekli bitkilerden polen ve nektar alıp, bunları kullanarak kış boyunca kolonilerini besleyecek balı üretirler. Arıları binalardan uzaklaştırmayı zorlaştıran etken, peteklerinin bulundukları oyuklukları tamamen doldurmasıdır.

Tüm arı kolonilerinde ilkbaharda kraliçe ve erkek arılar oluşur. Bu üretken arılar birlikte yaşarlar ve bazen bir kraliçe birkaç işçi arıyla birlikte yeni bir koloni kurmak için koloniden ayrılabilir. Yeni bir yuva kurmadan önce dinlenen arılar, küme halinde bir ağaç dalına, çit tellerine, bina duvarlarına asılı görülebilirler. Yüzlerce arı bir arada bulunduğundan, çoğu kişi toplu bir saldırıya maruz kalmaktan çekinir. Oysa bu arılar uysal olup, ciddi şekilde rahatsız edilmedikçe saldırmazlar.

Yaşam Alanları:
Doğal ortamda ağaç kovukları, mağaralar, kayalıklardaki yarıklarda yuva yaparlar. Ara sıra tavan aralarında, duvar boşluklarında ve baca içlerinde de yuvalarına rastlanır.

Yabanarısı
(Vespula spp)

Özellikleri:
Boy: 2,0 - 2,5 cm
Renk: Siyah ve sarı çizgili

Davranışları:
Yabanarılarının binlercesi tek koloni halinde yaşarlar. İlkbaharın başında tek bir kraliçeden başlayan koloni ilk birkaç ay çok küçüktür. Yaz aylarına gelindiğinde, problem yaratacak nüfusa gelirler. Yuvaları bozulduğunda çok saldırgan olurlar ve çok acı vererek sokarlar. Bir kez soktuğunda ölen balarılarından farklı olarak, yabanarıları birçok kez sokabilirler. Leşle beslenen haşereler olduklarından, ağaçlık alanlarda veya arazilerde faydaları vardır. Ancak evlere yakın veya ev içlerinde bulunan koloniler, oraya yaşayanlar için tehdit oluştururlar. Böyle bir durum fark edildiğinde, koloniler muhakkak elimine edilmelidir. Bu arılarlar mücadelenin tehlikeli olması nedeniyle Aeropest gibi profesyonel bir firmadan hizmet alınması doğrudur.

Yaşam Alanları:
Yuvalarını toprakta, örneğin eski kemirgen yuvalarının içinde veya benzer deliklerde yapmayı tercih ederler.

Avrupa Eşekarısı
(Vespa crabro)

Özellikleri:
Boy: 2,5 - 4,0 cm
Renk: Koyu ve açık kahverengi çizgili

Davranışları:
Eşekarıları bir yıl süreyle yaşayan koloniler kurarlar. Kışı geçirmiş olan kraliçe, ilkbaharla birlikte uygun bir yuva bulur, içine küçük bir petek kurar ve ilk larvayı oluşturur. Bu larva yetişkin bir işçi arıya dönüştüğünde, yuvanın büyütülmesi ve yiyecek bulunmasıyla uğraşırlar. Yuvalarının içini ve peteği, ağaç ve kabuk parçacıklarından yaparlar. Kolonileri tehdit edilirse saldırgan olurlar. Yaz sonunda birkaç yüz işçi arıdan oluşan nüfusa varırlar. Sonbahara doğru koloni kraliçeler üretir ve bunlar kışı geçirmek üzere farklı yerlere uçarlar.

Yaşam Alanları:
Genelde ağaçlarda ve çalılarda, havai kağıt yuvalar kurarlar. Ancak özellikle bu tür arılar, tavan arası, baca, dış duvarlar gibi mekanlarda da yuva kurmayı severler.

Akrep

Özellikleri:
Boy:Türe göre değişir, çoğunluk 5 cm.
Renk: Sarı, mavi, kırmızımsı kahverengi ve siyah

Davranışları:
Akrepler böcek yiyerek beslenirler. Yiyecek bulma ve korunma amacıyla açık noktalardan bina içlerine girerler. İç alana girdiklerinde elbise, ayakkabı, yatak gibi risk yaratan noktalarda dolaşırlar.

Yaşam Alanları:
Tüm akrepler sokar ancak, çok az türleri hariç, yalnız böcek sokmasına alerjik reaksiyon verenler için tehlikelidirler. Sokma vakalarında doktora gidilmesi gerekir.

Akar
(Family Dermanyssidae)

Özellikleri:
Boy:Topluiğne başından ufak
Renk: Cinsine göre koyu beyaz veya krem rengi

Davranışları:
Kuşları ve bazı hayvanları istila eden birçok türde akar bulunmaktadır. Ancak sayıca fazla olan birçok türünün parazit özelliği olmayıp, ağaçlarda, bitkilerde veya toprakta yaşarlar. Tanımlanmaları çok zor olup, türüne göre istila kaynağını belirlemede gereklidir.

Tavuk çiftliklerinde, ambarlarda sorun yaratabilir veya kuşlarla ilgilenen kişileri ısırabilirler. Yaşam alanlarına girişleri, istila ettikleri güvercin, serçe gibi kuşlarla birlikte olur.

Yaşam Alanları:
Genellikle kuşların üzerinde veya yuvalarında görülürler. Kuşların yerleşik olduğu iç alanlarda (depo, çatı, baca) ise, parazit olarak yaşayacakları yeni bir canlı arayışıyla birçok alana yayılabilirler.

Pire
(Centocephalides Felis)

Özellikleri:
Boy:4 mm.
Renk: Kızılımsı kahverengi

Davranışları:
Yassı yapıları sayesinde hayvanların tüyleri arasında kolayca hareket ederler. Evlerde rastlanan pireler en çok kedi ve köpeklerle taşınanlardır. Bir kez iç alana girdiklerinde hızla çoğalırlar.

Dişi pire günde 18 yumurta bırakabilir. Bir köpek üzerindeki 20 pire, günde 360 yani haftada 2000 yumurta bırakabilirler. Uygulama yapıldıktan sonra hiç görülmemeleri iki hafta alır. Bunu nedeni, pupa pirelerin kimyasallardan etkilenmemeleri ve ancak kozalarından çıktıktan sonra ölmeleridir. Uygulama sonrası vakum yapılması, yetişkin pireleri kozalarından çıkmaya zorladığından dolayı bu süreci hızlandırmaktadır.

Yaşam Alanları:
Pireler hayvanların üzerinde yaşayan parazitlerdir. Yumurta üretebilmek için de bu hayvanların kanlarını emmeleri gerekmektedir. Yumurtlama ve kan emme eylemlerini genelde hayvan uyurken gerçekleştirirler. Pirelerin evcil hayvanlara bulaşması bunların dış alanda bulunmalarıyla olabilmektedir.

Kene
(Rhipicephalus sanguineus)

Özellikleri:
Boy:5 mm. (yeni kan emmiş dişi 1,2 cm)
Renk: Koyu kızıl kahverengi.

Davranışları:
Başta köpekler olmak üzere birçok diğer hayvan ve insan üzerinde yaşarlar. Köpeklerde, yetişkinleri kulak ve ayaklarda yaşarken, daha ufaklara sırt bölgesinde rastlanır. Doğada bitki ve otların üzerinde durup, oradan geçecek bir hayvanın üzerine atlarlar. Herhangi bir hayvan üzerinde girdikleri evlerde hızla çoğalırlar ve üzerinde beslenecek hayvan bulamazlarsa insanlara musallat olabilirler. Hiçbir şey yemeden sekiz aya kadar yaşayabilirler. İnsanlarda etkili çeşitli hastalıklar ve bakteriler taşıdıklarından, mücadele edilmeleri önem arz etmektedir.

Yaşam Alanları:
Köpek ve diğer hayvanların bulunduğu, bitki örtüsü yoğun olan yerlerde yaşarlar. Üzerinde bulundukları hayvanın kanıyla beslendikten sonra, oradan ayrılarak kapı pencere kenarları ve süpürgeliklerde barınırlar.