Uçan Haşereler


Sivrisinek (Order Diptera) uçan haşereler

Sıcak hava,yağmurlar ve nemli koşullar dünyanın en rahatsız edici haşerelerinden biri olan,yer yer en tehlikelisi, sivrisinek için en elverişli koşullardır. Sadece çıkardıkları vızıltıdan değil taşıdıkları tehlikeli hastalıklardan dolayı da insanların hala korkuyla yaklaştığı bir haşeredir sivrisinek. Bulaştırdıkları hastalıklar ve yaşattıkları vakalar boylarından çok daha büyüktür.

Özellikleri:
Diğer sineklerden ayıran en büyük özelliklerinden biri; sırtındaki uzun hortum ve kanatlarındaki damarlardır.

Yaşam Alanları:
Bataklık, su kaynağının olduğu heryerdedirler.

Beslenme Şekilleri:
Sadece dişi sinek kanla beslenir.

Yaşam Süreçleri:
Lavra ve pupa dönemini suyun içinde geçirirler,sakin suları seçerler.



Yaban arısı(Vespula spp) uçan haşereler

Özellikleri:
Boy: 2,0 - 2,5 cm
Renk: Siyah ve sarı çizgili

Davranışları:
Yabanarılarının binlercesi tek koloni halinde yaşarlar. İlkbaharın başında tek bir kraliçeden başlayan koloni ilk birkaç ay çok küçüktür. Yaz aylarına gelindiğinde, problem yaratacak nüfusa gelirler. Yuvaları bozulduğunda çok saldırgan olurlar ve çok acı vererek sokarlar. Bir kez soktuğunda ölen balarılarından farklı olarak, yabanarıları birçok kez sokabilirler. Leşle beslenen haşereler olduklarından, ağaçlık alanlarda veya arazilerde faydaları vardır. Ancak evlere yakın veya ev içlerinde bulunan koloniler, oraya yaşayanlar için tehdit oluştururlar. Böyle bir durum fark edildiğinde, koloniler muhakkak elimine edilmelidir. Bu arılarlar mücadelenin tehlikeli olması nedeniyle Aeropest gibi profesyonel bir firmadan hizmet alınması doğrudur.

Yaşam Alanları:
Yuvalarını toprakta, örneğin eski kemirgen yuvalarının içinde veya benzer deliklerde yapmayı tercih ederler.



Avrupa Eşekarısı(Vespa crabro) uçan haşereler

Özellikleri:
Boy: 2,5 - 4,0 cm
Renk: Koyu ve açık kahverengi çizgili

Davranışları:
Eşekarıları bir yıl süreyle yaşayan koloniler kurarlar. Kışı geçirmiş olan kraliçe, ilkbaharla birlikte uygun bir yuva bulur, içine küçük bir petek kurar ve ilk larvayı oluşturur. Bu larva yetişkin bir işçi arıya dönüştüğünde, yuvanın büyütülmesi ve yiyecek bulunmasıyla uğraşırlar. Yuvalarının içini ve peteği, ağaç ve kabuk parçacıklarından yaparlar. Kolonileri tehdit edilirse saldırgan olurlar. Yaz sonunda birkaç yüz işçi arıdan oluşan nüfusa varırlar. Sonbahara doğru koloni kraliçeler üretir ve bunlar kışı geçirmek üzere farklı yerlere uçarlar.

Yaşam Alanları:
Genelde ağaçlarda ve çalılarda, havai kağıt yuvalar kurarlar. Ancak özellikle bu tür arılar, tavan arası, baca, dış duvarlar gibi mekanlarda da yuva kurmayı severler.